Acupunctuur en heling

De Kraanvogel - Acupunctuur

Heling

Heling is een proces. Je ontwikkelt bewustzijn, je leert keuzes maken, je kunt kiezen voor leven in plaats van overleven. Steeds opnieuw, steeds ruimer.

Vooraf

Wat vooraf ging

Door te spreken over heling suggereer je dat er iets kapot is (of was). Zelf spreek ik liever over gewond zijn. Door bedreigende gebeurtenissen die heftiger zijn dan je aan kon (zie de pagina over Trauma) en je reacties daarop raak je gewond. Er zijn verschillende manieren om je daar niet van bewust te zijn, overlevingsmechanismes (zie de pagina over Overleven). Ook deze overlevingsmechanismen kunnen voor wonden zorgen. Een zichzelf versterkende cirkel van wonden en overleven. Die cirkel kan je zo in zijn greep hebben dat je niet meer beseft dat er ook iets als leven of heling bestaat.

Wens tot heling

Waarschijnlijk heeft iedere mens een ingeboren wens om zichzelf te ontplooien tot een heel mens. Deze ingeboren wens wordt bij de meeste mensen pas voelbaar op het moment dat die ontplooiing niet mogelijk is. Het verschil tussen hoe je jezelf ervaart en hoe je vermoedt dat het ook zou kunnen zijn kan maken dat je stappen gaat zetten in de richting van heling.

Basisvaardigheden aanleren

Waarschijnlijk is heling (van wonden) pas mogelijk als je eerst een aantal vaardigheden hebt aangeleerd. Dat zijn de vaardigheden die je bij overleven niet of onvoldoende hebt kunnen leren. Voelen en willen. Daarover gaat het eerste deel van deze pagina. Het tweede deel gaat over heling van wonden en verdere ontplooiing.

Afspraak maken

Als de informatie op deze website je aanspreekt en je wil een afspraak maken of meer informatie kun je mij bereiken via het contactformulier op de website van De Kraanvogel (opent in nieuw venster) of door te bellen met 030-2331875 of 06-54124295.

Voelen en willen

Zoals op de pagina over overleven beschreven zijn er drie basisvormen van overleven. De eerste en meest ernstige is 'niet voelen en niet willen', een chronische vorm van bevriezen. De tweede is 'wel voelen, niet willen', een chronische vorm van vluchten. De derde is 'niet voelen, wel willen', een chronische vorm van vechten. Bij elk van deze drie vormen moet je vaardigheden leren. Hoe ernstiger je aan het overleven bent, des te groter is de stap om te gaan voelen en/of willen.

Niet voelen en niet willen

Als dit voor jou geldt weet je eigenlijk nauwelijks wie je zelf bent. De eerste stap is dan: gaan voelen. Wat voel je in je lijf? Waar is het warm, waar koud? Waar voel je spanning? Hoe adem je? Welke emoties voel je (bang, boos, blij, bedroefd)? Hoe voelen emoties in je lijf?  "Hoe voelt dat voor mij?" is de vraag die je jezelf steeds beter zult leren stellen en waar je ook duidelijker antwoord op zult kunnen geven, bijvoorbeeld door beweging of door woorden. Langzamerhand ga je ook meer voelen dat je leeft. Je hebt een lijf, je hebt gevoelens, je leeft.

Wel voelen, maar niet willen

Als dit voor jou geldt voel je juist heel veel en daar word je door bepaald. Je hebt niet het idee dat je iets te willen hebt en al helemaal niet dat je daarmee verschil kunt maken. De stap die voor jou belangrijk is is dan: je wil ontdekken. Dat doe je vaak om te beginnen door er achter te komen wat je allemaal niet wilt. Waar ben je boos over, wat frustreert je? Wat zou er anders moeten, volgens jou? Wat vind je stom? Je wordt er waarschijnlijk niet aardiger op, en dat is precies wat er nodig is. Langzamerhand ontdek je ook wat je dan wel wilt. Als je jezelf op steeds meer momenten kunt vragen "Wat wil ik?" opent dat de weg naar invloed uitoefenen op je leven. Dan ga je dingen niet alleen willen, maar ook doen, en vaak lukt dat nog ook!

Wel willen, maar niet (of weinig) voelen

Als dit voor jou geldt heb je ooit waarschijnlijk wel leren voelen, maar bent daar op een gegeven moment mee opgehouden omdat gebeurtenissen te pijnlijk waren. Dus denk je vooral, of je doet vooral. Of je hebt de afgelopen jaren je wil ontwikkeld (zie hierboven) en laat je niet meer leiden door hoe je je voelt. Tegelijkertijd heb je dan ook geen toegang tot je eigen kwetsbaarheid, en die van anderen. Je wonden zijn daarmee wel beschermd, maar ze kunnen niet helen. Hiervoor is het nodig dat je je kracht bewust gaat inzetten om gevoelens toe te laten. "Wat wil ik nu liever niet voelen?" Steeds opnieuw opmerken dat de strijd die je voert tegen de buitenwereld óók of misschien wel vooral een strijd is tegen je eigen gevoelens van bijvoorbeeld kwetsbaarheid, machteloosheid, verdriet, angst, eenzaamheid (en soms ook boosheid). En merken wat er verandert door die gevoelens te erkennen en zelfs te verwelkomen. Dat is het moment dat heling mogelijk begint te worden.

Heling

Als je steeds meer hebt leren voelen en willen kun je dus gaan leren om te willen-en-voelen of te willen voelen. Dit is vaak een enorme eye-opener. Je kunt voelen zonder een watje te zijn. Je kunt willen zonder je gevoelens weg te hoeven poetsen. Je hebt de mogelijkheid om elk moment opnieuw te kiezen voor deze manier van zijn. Ook als je je bedreigd voelt, ook als er iets gebeurt wat je herinnert aan oude wonden, ook als anderen (of omstandigheden) 'op de verkeerde knopjes drukken'. In de loop van de tijd zal je steeds beter stil kunnen staan bij de vraag "wat raakt mij nou?" Op die manier zal het steeds minder vanzelfsprekend worden om op je 'oude' manieren te reageren. Op een gegeven moment kun je ook gaan kijken wat een nieuwe manier van reageren zou kunnen zijn. Een manier die meer recht doet aan wie jij kunt zijn als je voluit leeft, omdat je mag voelen en willen. Wat betekent dat voor je relatie met je lijf? Wat betekent dat voor je relatie met je partner (als je die hebt)? Wat betekent dat voor de relatie met je familie? Met je kinderen (als je die hebt)? Met je eigen verleden, inclusief de narigheid die je hebt meegemaakt? Met de wereld, waarin ook veel geweld en verlies bestaat? Met het 'grotere geheel', in wat voor vorm (of geen vorm) dan ook?

Open einde

Als je in één van de vormen van overleven zit heb je vaak een idee over heling dat ongeveer zo gaat: "heling, dat betekent dat ik geen last meer zal hebben van..." Klopt dat? Ja en nee. Op het moment dat je je niet meer verzet tegen het voelen van wat er pijnlijk is zal je merken dat je er minder last van hebt. Toch is het daarmee niet weg. En dat hoeft niet meer. Het is ook niet gezegd dat je nooit meer pijnlijk geraakt zult worden, of dat er nooit meer iets verschrikkelijks zal gebeuren. Je innerlijke houding is veranderd, en daarmee heeft zich een manier van leven geopend die je elke dag opnieuw de keuze geeft: durf ik te voelen, durf ik te willen, en wat wil en kan ik betekenen voor de mensen en de wereld om mij heen? Kun je misschien bijdragen aan heling? Uiteindelijk is heling niet alleen de heling van jou als individu. En is heling een proces met een open einde.

Begeleiding

De stappen die ik op deze pagina beschrijf gaan nooit vanzelf. De stappen zet je zelf, maar daarvoor heb je vaak hulp nodig. Op de volgende pagina's beschrijf ik hoe ik je kan begeleiden in je zoektocht naar heling. Ik noem mijn manier van werken Acupunctuur met aandacht. 

© Koos van Kooten, De Kraanvogel – Acupunctuur, 2003 – 2024