Acupunctuur
Acupunctuur kan een bijdrage leveren aan ontspanning en je helpen verbinden met wie je bent. Het nodigt je uit: zo kan het ook, voel maar! Het ondersteunt je in je ontwikkeling van overleven naar leven, je helingsproces.
Vooraf
Afspraak maken?
Als de informatie op deze website je aanspreekt wil je misschien meer informatie of een afspraak maken. Dat kan door contact op te nemen via deze pagina op de website van De Kraanvogel (opent in een nieuw venster) of door te bellen naar 030-2331875 of 06-54124295. Mijn naam is Koos van Kooten, ik ben arts en acupuncturist. Ik werk zowel in Utrecht als in Arnhem.
Acupunctuur
Wat is acupunctuur?
Acupunctuur is een geneeswijze die zijn oorsprong vindt in het oude China. Ziekte wordt gekenmerkt door onvoldoende doorstroming en onevenwichtige verdeling van de Qi ('energie, levenskracht') in de meridianen ('energiebanen, kanalen'). Door het prikken met naalden (acu = naald - punctuur = prikken) beïnvloedt een acupuncturist de stroom van Qi in de meridianen.
Lichaam en geest
Zowel de Chinese geneeskunde als moderne Westerse lichaamsgerichte benaderingen van gezondheid zien het lijf als een plek die met spanning reageert op gevaar en andere invloeden van buiten. Met andere woorden: spanning in de geest geeft spanning in het lijf (en omgekeerd). Acupunctuur is - beter dan de Westerse geneeskunde - in staat om deze spanning te beïnvloeden: ontspanning in het lijf kan ontspanning in de geest geven.
Ook is vanuit de Chinese geneeskunde veel nauwkeuriger te bepalen waar de spanning zit. Gebieden in het lichaam zijn bijvoorbeeld specifiek verbonden met bepaalde emoties en kunnen ook gebruikt worden om deze emoties meer ruimte (en minder macht) te geven.
Drie stappen: schoonmaak, losmaken, ondersteunen
Tijdens de acupunctuurbehandelingen besteed ik achtereenvolgens aandacht aan 1. schoonmaak, 2. losmaken en 3. ondersteunen. De 'schoonmaak' is daarbij een voorbereidende stap die meestal na één of twee consulten klaar is, de andere twee stappen komen in elk consult aan de orde.
'Losmaken' betekent dat ik na het (in de pols, soms ook op je lijf) voelen waar spanning zit met een aantal korte prikjes het lijf uitnodig om de spanning die daar zit los te laten. Soms voel je die ontspanning meteen (door bijvoorbeeld een diepere ademhaling, door een pruttelende buik of als opluchting), soms ook pas later. In het polsonderzoek is de ontspanning wel meteen te voelen. Het kan zijn dat ik daarna nog andere plekken behandel totdat de pols geheel ontspannen voelt.
'Ondersteunen' betekent dat acupunctuur ook kan helpen om een gezonder, meer ontspannen, alternatief voor de spanning in je lijf te vinden. Waar zit je kracht, waar zit je gevoeligheid? Vijf Elementenacupunctuur is daar heel geschikt voor: elk van de Elementen heeft zijn eigen kwaliteiten. Door de ondersteuning met acupunctuur kunnen die steeds meer naar voren komen.
Naalden en moxa
Ik gebruik meestal een Japanse naald met de naam teishin. Oorspronkelijk voor kinderen bedoeld is deze ook heel geschikt voor het subtiele werk op het grensvlak van lichamelijke ervaring en emotie. Deze naald is een glad gepolijst metalen (zilver, verguld messing of goud) staafje met een ronde top. Door deze top rust de naald op het punt en gaat niet door de huid heen. Ik duw niet op de naald, maar voel wel nauwkeurig waar deze het beste contact maakt met de qi. Wel voel je vaak een dof gevoel, een enkele keer ook pijn op de plek waar de naald staat.
Soms (vooral tijdens de eerste behandelingen, of later tijdens behandeling van littekens) gebruik ik ook 'echte' naalden. Dit zijn heel dunne naalden die ik maximaal enkele millimeters door de huid prik. Ook dit doet meestal nauwelijks pijn. Als dat wel zo is waarschuw ik van tevoren.
Vooral tijdens de fase van ondersteunen gebruik ik vaak moxa. Moxa is het gedroogde kruid van een plant, de bijvoet of artemisia. Door kleine plukjes daarvan te verbranden boven de huid ("wel de warmte, niet de blaren") wordt qi toegevoegd en worden punten extra gestimuleerd. Ik leg dit vooraf duidelijk uit. De meeste mensen ervaren de warmte en het effect van de moxa als weldadig. Mocht je dit toch een eng idee vinden, het is niet altijd strikt noodzakelijk. Desnoods sla ik deze stap na overleg met jou over.
Zo kan het ook!
Eén van de mooiste kenmerken van een behandeling met acupunctuur is dat de veranderingen rechtstreeks in je lijf (lijf = het lichaam zoals je dat kunt ervaren) terecht komen. Je hoeft er dus op dat moment niet speciaal iets voor te doen, of precies te snappen wat er gebeurt. Zeker als je bij jouw manier van overleven gewend bent om alles te willen snappen is dit een groot voordeel. Ook als sommige emoties, of bepaalde spanning in je lijf erg vast zitten helpt acupunctuur deze losweken. Steeds is de boodschap: voel maar, zo kan het ook!
Acupunctuur met aandacht
In de loop van een aantal behandelingen ontstaat er een wisselwerking. Acupunctuur en aandacht dragen allebei bij aan je ontwikkeling van overleven naar leven, jouw helingsproces. De ontspanning (die zowel in de gesprekken als tijdens de acupunctuur kan ontstaan) maakt het mogelijk te voelen wat er belangrijk voor je is. Tijdens een volgend consult is je situatie dus al veranderd. Aan die verandering kun je aandacht geven. De acupunctuurbehandeling geeft daarna nog een extra ondersteuning.
De acupuncturist
Acupunctuur is een fantastische behandelmethode. Hij kan echter niet los worden gezien van degene die de behandeling uitvoert, de acupuncturist. Waar richt deze zich op? Op wat voor manier doet hij zijn werk? Op de volgende pagina lees je over mijzelf, Koos van Kooten, arts-acupuncturist in De Kraanvogel in Utrecht en Arnhem.