Acupunctuur en heling

De Kraanvogel - Acupunctuur

Koos van Kooten, arts-acupuncturist

Voor begeleiding in een helingsproces is het belangrijk dat je hulpverlener kennis van en ervaring met helingsprocessen heeft. Hier kun je lezen over mijn ervaring en over wat ik belangrijk vind bij het begeleiden van anderen. Ik ben Koos van Kooten, arts en acupuncturist in De Kraanvogel in Utrecht en Arnhem.

Vooraf

Acupunctuur en heling

Als je dat nog niet gedaan hebt wil je misschien eerst andere pagina's op deze website lezen, bijvoorbeeld die over Trauma, over Overleven en Heling, of die over Ontmoeting: gesprek of Ontmoeting: acupunctuurbehandeling.

Afspraak maken of meer informatie

Als de informatie op deze website je aanspreekt wil je misschien meer informatie of een afspraak maken. Dat kan via het contactformulier op de website van De Kraanvogel(opent in nieuw venster) of door te bellen naar 030-2331875 of 06-54124295.

Opleiding, motivatie, werk- en levenservaring

  • Ik ben al sinds het begin van mijn opleiding tot arts overtuigd van de verbinding tussen lichamelijk en psychisch / geestelijk welbevinden en het grote belang daarvan voor gezondheid. Ik ben daarom na mijn artsexamen (in 1993) de opleiding tot acupuncturist gaan volgen. Sinds 1998 werk ik in een eigen acupunctuurpraktijk.
  • Daarna heb ik vele opleidingen en cursussen gevolgd in ervaringsgericht werken en het ondersteunen van mensen in ontwikkelings- en helingsprocessen. 
  • Ik ben mij steeds meer bewust geworden dat de wens om anderen te ondersteunen (ook) te maken had met mijn eigen geschiedenis. Vooral de niet verwerkte oorlogstrauma’s van mijn moeder en de niet verwerkte gezinssituatie van mijn vader hebben meer invloed gehad dan ik vroeger besefte. Ook gebeurtenissen uit mijn eigen levensverhaal en hoe ik daar (niet) mee om had kunnen gaan bepaalden hoe veel (en uiteindelijk weinig) ruimte ik had.
  • Uiteindelijk werd ik mij er van bewust dat het voor mijn eigen vitaliteit, voor de relatie met mijn vrouw en mijn kinderen en voor hoe ik in mijn werk aanwezig was belangrijk was om zelf (opnieuw en diepgaander) ruimte te gaan maken voor mijn ervaringen en (nog) meer vrijheid te ontwikkelen in de omgang daarmee. Daarvoor heb ik zowel individueel als samen met mijn partner en in groepen intensief therapie en begeleiding gevolgd.
  • Ik ben steeds meer het belang van de ontmoeting tussen hulpvrager en hulpverlener gaan zien: die bepaalt voor een groot deel hoeveel er mogelijk is in een ‘therapie’.
  • Die ontmoeting is volgens mij alleen mogelijk als ik zelf ‘aanwezig’ kan zijn, met wat ik voel in mijn lijf, wat er voor emoties zijn, met de gedachten die er optreden en vooral ook met wat er in mij geraakt wordt.
  • Spiritualiteit kan zich voor mij uiten in de ervaring van ‘gedragen worden’ of ‘geïnspireerd worden’ en betekent dat ik uiteindelijk niet degene ben die ‘heling’ bewerkstelligt - al kan mijn aanwezigheid daar wel ruimte voor helpen maken.
  • Ik ben steeds opnieuw onder de indruk van de mogelijkheden van acupunctuur om ontspanning en ruimte te helpen creëren in lichaam en geest.
  • Nog méér word ik geraakt door de vele manieren waarop heling kan plaatsvinden - bij iedereen op precies de manier die bij hem of haar past!

 

© Koos van Kooten, De Kraanvogel – Acupunctuur, 2003 – 2024